Soorten baardagamen

Soorten baardagamen

Er zijn meerdere soorten baardagamen, hieronder leggen we er verschillende uit en hoe je deze kan herkennen. Een aantal genetica zoals de Wero zijn zodanig recent dat we deze informatie nog niet compleet hebben.

Klassieke baardagaam

De klassieke baardagaam wordt ook wel standaard baardagaam genoemd. Deze soort wordt vaak herkend als een eenvoudige bebaarde draak.

Deze baardagaam lijkt het meest op zijn wilde tegenhanger. De klassieke baardagaam heeft over zijn gehele rug kleine spikes en heeft een groot driehoekig hoofd met een baard.

Ze kunnen in verschillende kleuren voorkomen; bruin, rood, groen, oranje en geel tinten zien we vaak bij deze soort. De kleuren zijn vaak gecombineerd met zwarte en oranje markeringen.

De nagels van de standaard baardagaam zijn helder van kleur met een donker kleurige streep erop. De schouder patches zijn zwart. Dit is de meest voorkomende soort baardagaam. Doordat deze veel voorkomen is dit in aanschaf ook de goedkoopste soort.

Hypo baardagaam

De officiële benaming voor deze baardagaam is: hypomelanotische baardagaam. In de volksmond noemen we deze soort echter: hypo.

Hypomelanotische betekent minder pigment; minder pigment betekent dus dat deze baardagamen lichter zijn dan de standaard soort. Ze maken wel pigment aan, maar er gaat iets mis met het transport van dat pigment. Hierdoor blijft de baardagaam lichter.

Bij deze soort zul je geen donkere patronen en kleuren tegenkomen. Aan de nagels van de baardagaam herken je een hypo het makkelijkst. Een hypo heeft namelijk nagels zonder kleur. Deze helderheid van kleur zie je alleen bij de hypo, niet bij andere baardagaam soorten. De bij de standaard baardagaam zwarte schouder patches zien we bij de hypo baardagaam ook niet. Bij de hypo zijn de schouder patches blauw / grijs van kleur.

Deze baardagamen hebben qua vorm een zelfde lichaam als de standaard baardagaam, dus spikes op het lichaam en een driehoekige kop met spikes.

Translucente baardagaam

Translucent betekent letterlijk: transparant / doorzichtig. Wat voor de baardagaam betekent dat deze wat doorschijnend is. In de volksmond noemen we deze agaam: Trans. Door gen deling wordt bij deze soort een gedeeltelijk doorzichtige huid en geheel zwarte ogen veroorzaakt. De schubben en spikes van deze soort zijn dus doorzichtig en zonder kleur. Translucente baardagamen zijn ook vaak hypomelanistic, dus vaak licht van kleur.

De buik van de baby trans baardagaam ziet er blauw kleurig uit. Deze blauwe getinte huid kan ook boven de ogen te zien zijn. Dit komt omdat het witte pigment ontbreekt. Het is mogelijk dat je
doordat het pigment ontbreekt en de huid doorschijnt de organen te zien zijn door de huid van de buik heen. Als de baardagaam ouder wordt wordt de huid dikker en zal de blauwkleurige huid bij de meeste trans baardagamen verdwijnen. Echter zijn er ook volwassen baardagamen bekend die de blauw kleurige huid behouden hebben.

Het grootste gedeelte van de Trans baardagamen hebben gitzwarte ogen waarbij ook geen gekleurde iris te zien is. Dit komt omdat er geen wit pigment aanwezig is. Er zijn uiteraard ook hier uitzonderingen op de regel, maar het gros zal zwarte ogen hebben. Deze unieke kleur ogen maakt ook duidelijk het
onderscheid tussen Trans baardagamen en hun soortgenoten. Bij jonge baardagamen zien we de oogkleur nog wel veranderen. Zo kan een oog de ene dag gitzwart zijn en er de andere dag
normaal uitzien. Dit veranderen zal doorgaan tot de definitieve oogkleur bepaald is.

Leatherback baardagaam

De naam zegt het al: leatherback. vrij vertaald: lederen rug. Deze soort baardagamen kenmerkt zich door de soepele rug zonder spikes of schubben erop. Hierdoor voelt de rug glad als leer aan.

De leatherback baardagaam heeft wel spikes op het hoofd en aan de zijkant. Het ontbreken van spikes op hun rug zorgt er ook voor dat hun kleuren mooi uitkomen. Dit maakt ze daarom een
populaire baardagaam soort. Dit is een meer zeldzame soort dan de Hypo en standaard baardagaam.

Silkback baardagaam

Een silkback baardagaam is een baardagaam met een ernstige genetisch afwijking die ontstaat doordat 2 leatherback (co dominant) baardagamen met elkaar gekruist worden. Hierdoor ontstaat een baardagaam met een zijdezachte huid, zonder spikes en schubben.

Dit type noemen we de Silkback baardagaam. De huid van deze agaam is ontzettend zacht, maar omdat er op de huid geen schubben aanwezig zijn die de huid beschermen is deze ook erg teer. Door het ontbreken van schubben komt de huid, die daar eigenlijk niet voor bedoeld is bovenop te liggen.

Deze tere en gevoelige huid heeft extra verzorging nodig. De Silkback moet regelmatig gebaad worden en de huid moet ingesmeerd worden met lotion, zodat deze soepel blijft. Dit helpt de silkback met vervellen. De huid soepel houden kan evt ook door in het terrarium een omgeving te creëren met een hogere luchtvochtigheid.

Als de huid van de silkback uitdroogt trekt deze zich zo strak dat dit de bloedsomloop bekneld. Dit is meteen de reden dat we bij Silkback baardagamen regelmatig missende teentjes of korte staartjes zien. Deze delen zijn afgestorven door de te strakke uitgedroogde huid.

De Silkback is een baardagaam die beschermd moet worden. De tere huid beschadigd snel door bijv. scherpe delen in een terrarium. Deze soort kan ook absoluut niet samen gehouden worden met soortgenoten.

Andere baardagamen zullen beschadigen veroorzaken op de huid, waardoor de agaam gewond zal raken. Een aanraking van een nagel van een soortgenoot is al voldoende voor een wond. Pas ook op met aanraking van de huid als u zelf de Silkback aanraakt. Een Silkback kan zich ook makkelijk verbranden onder de lampen van het terrarium. Een Silkback baardagaam een lang, gezond en normaal leven laten leven is door dit alles zeer moeilijk. Dit is de reden dat het kweken van deze soort sterk wordt afgeraden. TerraMaxi zal daarom deze soort niet verkopen of kweken.

Dunner baardagaam

Bij een normale baardagaam liggen de schubben netjes naast en tegen elkaar. Bij een Dunner type is dit niet zo. Deze soort heeft de schubben en spikes alle kanten op staan. Op de baard van de bardagaam lijkt een kruin te zitten. Vandaar uit zie je de spikes alles kanten op groeien. Ook op de buik is dit zo. De spikes lijken bij een Dunner baardagaam ook langer te zijn dan bij een normale baardagaam.

Een Dunner agaam is het beste te herkennen aan het ongeorganiseerde patroon van de schubben. Er zijn op de schaal van de Dunner ook geen symmetrische strepen te zien, zoals we die wel zien bij de normale agaam soort. Bij de dunner zien we een vlekkenpatroon.

Ook de staart is anders dan bij normale agamen. De Dunner heeft in de lengterichting een witte streep over de staart lopen en niet rondom de staart zoals we dat bij normale baardagamen zien.
Qua bouw lijkt de Dunner iets forser te zijn. Dit is duidelijk te zien aan de kop van de Dunner. Ook de tenen en polsen van de Dunner baardagaam lijken forser en dikker dan die van de normale
soort. De Dunner heeft een unieke eigenschap die we bij geen andere agaam zien. Na het eten houden zij het eten soms urenlang in de keel voordat ze het doorslikken. De reden hiervan is onbekend. Doordat de spikes en schubben alle kanten op staan voelt de huid van de Dunner aan als schuurpapier.

German giant baardagaam

Deze soort lijkt op de een standaard of klassieke baardagaam. Het verschil zit hem in de grote. Deze baardagaam soort kan, zoals de naam al zegt erg groot worden. Een lengte van 50 cm is hierbij geen uitzondering. Het is moeilijk om te weten of je een Duitse gigant hebt tot ze volgroeid zijn. Deze baardagamen hebben een veel groter terrarium nodig dan de andere soorten.

Witblits

Deze baardagaam is patroonloos. Deze soort zien we vaak in een beige / oranje kleur.

Zero

De zero baardagaam is een zeldzame soort. Deze soort heeft totaal geen kleur of patroon. Een jonge zero kan nog wat patroon laten zien, maar dit zal in de loop van de tijd wegtrekken. Er bestaan zowel witte als zwarte Zero’s.

Wero baardagaam

Deze soort heeft geen patroon en geen kleur. Het is dus een combinatie van de zero en de witblits. Deze soort kan donkere vlekken rondom de staart hebben.

Paradox baardagaam

De Paradox baardagaam herken je het beste door de felle heldere kleuren die als vlekken op zijn lijf zitten. Er zit geen duidelijk patroon in de vlekken. Ze zitten willekeurig over het lijf verspreid.

Genetic striped baardagaam

Bij deze baardagaam soort zijn de strepen genetisch bepaald. Over het lijf van deze agaam lopen 2 rechte strepen.