Oorsprong

Oorsprong

De Pogona vitticeps is een hagedis die behoort tot de familie agamen. De Pogona is beter bekend als de baardagaam. Baardagamen komen oorspronkelijk uit Australië.

Daar leeft deze hagedis soort in woestijnachtige gebieden en droge bossen. De baardagamen heeft verschillende aanpassingen in zich om de hitte overdag en de koude nachten te overleven.

De Australische wet op natuurbescherming verbiedt de export van inheemse dieren aldaar, alle Baardagamen in gevangenschap zijn nakweek.

De baardagaam is overdag actief en ‘s nachts rust hij onder b.v. stenen of in holen, waar ze veilig zijn voor vijanden. De baardagaam is een soort die goed overweg kan op de grond, maar ook kan klimmen op rotsen en in bomen. Vooral de jongere dieren klimmen veel, ze zijn dan veilig voor hun grotere soortgenoten, die meer op de bodem blijven.

De baardagamen eet planten en dieren, het is dus een omnivoor. De baardagaam eet
bloemen, maar ook andere delen van de plant.
Ze houden van warmte en hebben grote behoefte aan zonlicht. Baardagamen
communiceren visueel; ze knikken met hun kop en kopknikken en zwaaien met de poten. Slangen en roofvogel zijn de belangrijkste vijanden van de baardagaam.

De baardagaam kan 7-15 jaar worden. Over de leefwijze van de baardagaam is veel bekend omdat deze al jarenlang al huisdier gehouden word. De baardagaam is een zeer bekende hagedis omdat het een van de populairste soorten is in de handel in exotische dieren.