Baardagaam wilt niet eten

Baardagaam wilt niet eten

Wat als je baardagaam niet wilt eten? Dat kan zeker als je nieuw bent met baardagamen best wat frustratie en zorgen opleveren. Op deze webpagina leggen we de meest voorkomende redenen uit als je favoriete huisdier niet of weinig wilt eten.

Hieronder gaan we wat dieper in op de punten waarom je baardagaam niet wilt eten.

Verandering van voeding

Is je baardagaam jong? (tot 6/8 maanden) of inmiddels al wat ouder? Het eetpatroon veranderd naargelang je baardje wat ouder wordt. Zo heeft een jonge baardagaam juist meer dierlijk voedsel nodig dan een wat oudere baardagaam.

Voeg je vitamine toe aan het voedsel wat je geeft aan je baardagaam? Baardagamen hebben voldoende vitamine en calcium nodig om te kunnen groeien.

Bekijk ook eens ons voeding schema voor baardagamen. Wellicht zie je hier al iets wat mogelijk gewijzigd is in het eetpatroon van je huisdier.

Verkeerde temperatuur in terrarium

Je baardagaam is een koudbloedig reptiel en heeft verschillende warmtes nodig in zijn of haar terrarium. Hieronder vind je een tabel met geschikte temperaturen.

Zo zijn er 2 verschillende warmte plekken in een terrarium nodig, een zogeheten warme spot en een koele plaats. Zo kan je baardagaam naargelang de dag en zijn wens de warmte opzoeken.

Warmte kan je regelen met de juiste terrarium verlichting. Aan de hand van het formaat van je terrarium kun je met de juiste verlichting de juiste temperaturen regelen voor je baardagaam.

Plek in terrariumAanbevolen warmte in Celcius
Warmte spot40°/45°
Koele plaats25°/28°
Nacht temperatuurCirca 20°

Verandering in terrarium / omgeving

Heb je onlangs een nieuw terrarium voor je baardagaam ingericht? Of heb je deze wellicht verplaatst in je woonkamer? Dat kan stress opleveren voor je baardagaam.

Baardagamen kunnen net als andere dieren en mensen reageren op stress. Stressvolle factoren zoals verandering in terrarium en hun omgeving kunnen stress veroorzaken met als gevolg dat je baardagaam tijdelijk minder eetlust heeft.

Geef dit een paar dagen rust, geef eventueel wat je baardagaam lekker vind.

Intimidatie

Een baardagaam is een solitair dier, dus heb je 2 baardagemen in 1 terrarium adviseren wij ze om te scheiden van elkaar. Een onderdanige baardagaam welke hierdoor stress krijgt zal snel zijn of haar eetlust verliezen met alle gevolgen van dien als dit voor langere tijd aanhoud.

Ook andere huisdieren zoals bijvoorbeeld een kat of hond kan de baardagaam als gevaarlijk zien en daardoor stress krijgen.

In geval van overige huisdieren die aanwezig zijn, plaats het terrarium zodanig dat je baardje ook rust heeft ipv constant prikkels van andere dieren in huis. Is je terrarium van glas? Zorg dat de zijwanden ook dicht zijn (niet transparant).

Klaar voor de winterrust

Volwassen baardagamen gaan in een winterrust, ze gaan in deze periode mits ze gezond zijn gebruik maken van hun eigen vetreserves. Het is dan ook vrij normaal dat je baardje dan niet of nauwelijks eet voor een langere periode. Zorg ervoor dat je baardagaam wel voedsel ter beschikking heeft zodra hij of zij hier behoefte aan heeft.

Valt je baardagaam wel af tijdens de winterrust en wilt hij of zij nog nauwelijks eten? Dan adviseren we je om advies in te winnen bij een dierenarts met kennis van baardagemen/reptielen.